· Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in karate!​ ·

Karate training

Karate kent verschillende aspecten. Sommige mensen zien karate als vechtkunst, anderen als een vechtsport en er zijn ook mensen die aan karate doen als zelfverdediging. Lees verder….

Karate training

De verschillende aspecten

Karate kent verschillende aspecten. Sommige mensen zien karate als vechtkunst, anderen als een vechtsport en er zijn ook mensen die aan karate doen als zelfverdediging. De traditionele karatesport legt de nadruk op zelfontwikkeling. De moderne Japanse trainingsstijl legt meer nadruk op een goede kokoro (goed gedrag), zoals doorzettingsvermogen, moed, deugd en leiderschapsvaardigheden. Karate sport legt de nadruk op bewegen en competitie. In sommige stijlen van karate zijn wapens een belangrijke trainingsactiviteit. Een karate training vindt plaats in een dojo. Een karate leraar wordt traditioneel op zijn Japans aangesproken met sensei. De karate training wordt vaak verdeeld in kihon (basistechnieken), kata (technieken die een denkbeeldig gevecht uitbeelden) en Kumite (oefengevecht). Maar karate kent ook kobudo (wapentraining), makiwara training (stootzaktraining), hojo undo (fitness), tameshiwara (breektechnieken) en kiko (energetische oefening). Daarnaast legt Archida niet alleen de focus op “goed gedrag”, maar meer op weerbaarheid, zelfverdediging, zelfontwikkeling en plezier.

Kihon

Kihon is de verzameling basistechnieken van karate. Ook andere Japanse gevechtssporten als Kendo en Aikido voeren een Kihon. Kihon is het oefenen van fundamentele technieken: afweren, armstoten en trappen. Voor een goede beheersing van de basistechnieken is het nodig dat je dit regelmatig oefent. Ook gevorderden blijven kihon oefenen en perfectioneren. Vorm, balans en stabiliteit zijn noodzakelijk voor de basistechnieken. Denk hierbij aan de balans die nodig is voor een trap of de stabiliteit van een stand die nodig is om een aanval af te weren. Door veelvuldige herhaling van een techniek in de kihon krijg je een bepaald automatisme. Hierdoor hoef je in kata en kumite niet meer na te denken over een goede uitvoering van de technieken, maar gaat het vanzelf. 

Kata

De kata heeft een centrale rol in de karate sport. Kata is misschien het best te omschrijven als alleen gevecht of schijngevecht. Een kata is een individuele stijloefening met een reeks vastgelegde technieken, uitgevoerd tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen. De eerste techniek is altijd verdedigend. Het is niet een echt gevecht, maar een schijngevecht, waarin de verschillende standen, verdedigings- en aanval technieken worden geoefend. De gehele kata duurt gewoonlijk, afhankelijk van welke kata men loopt, zo’n 1 à 2 minuten.

Het voornaamste doel van de kata is om de technieken uitvoerig te oefenen totdat de uitvoering perfect is. Bij het uitvoeren van de kata zijn de houding en de passen, naast ritme en kime, zeer belangrijk. Verder train je door het lopen van veel kata’s een goede houding en balans. Een kata kan door één persoon worden uitgevoerd, maar ook met één of meer partners. Vaak wordt een individuele kata in de dojo door een groep leerlingen uitgevoerd. Verder zijn er zowel kata’s die ongewapend uit worden gevoerd als kata’s die met wapens worden uitgevoerd. Voor de training of als demonstratie kan een kata ook worden uitgevoerd met echte ‘tegenstanders’. Dit heet bunkai.

Kumite

Kumite, ook bekend als sparren, is een onderdeel van karate (en andere Japanse vechtsporten) waarbij je met een partner traint of vecht. Kumite betekend letterlijk: ontmoetende handen. Het leren inschatten van afstand en timing tussen de tegenstanders is essentieel tijdens een kumite training. Technieken moeten tegelijkertijd zowel snel als krachtig zijn. Vervolgens wordt kumite ook langzaam opgebouwd, zodat een goede afstand en timing natuurlijk wordt. Kumite wordt op verschillende niveaus uitgevoerd. Je begint met kihon ippon kumite. Dit vormt de basis van het 1-staps sparren. Het vervolg hierop is sanbon ippon kumite en gohon ippon kumite, respectievelijk de 3-staps en 5-staps kumite. Wanneer je met de kihon ippon kumite begint, groet je je tegenstander. De aanvaller meet de afstand tussen de tegenstander en zichzelf voordat hij in de aanvalshouding gaat staan. Vervolgens kondigt hij de aanvalstechniek aan. De techniek wordt op volle snelheid en met kracht gemaakt. Met controle natuurlijk, zodat je tegenstander niet geraakt wordt. De tegenstander verdedigt zichzelf en maakt een tegenaanval. Sanbon ippon kumite en gohon ippon kumite zijn variaties. Aan het eind van de aanval reeks zal de tegenstander pas een tegenaanval uitvoeren.

Lees verder

Ben jij geïnteresseerd?

Neem dan gerust contact op en we komen zo spoedig mogelijk bij je terug!

+31 630538276

Beschikbaar van 8:00 tot 20:00

WhatsApp 06-40240106

E-mail eduwin0210@home.nl

0 Shares

Welkom bij Karate-do Archida

Jouw informatie
Jouw abonnementsvorm

Welkom bij Karate-do Archida

Schrijf je hieronder in!

Jouw informatie
Jouw abonnementsvorm